Τι ψηφίστηκε για ανείσπρακτα ενοίκια και αποδοχές του 2013

Δευ. 31 Μαρτίου 2014 – πηγή : euro2day.gr

Με νομοθετικές διατάξεις έλυσε τελικά το υπουργείο Οικονομικών τα θολά σημεία στις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση ανείσπρακτων ενοικίων και τόκων το 2013 ή δεδουλευμένων αποδοχών οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί.

Παρ’ ότι σχετικές διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με διατάξεις που περιλήφθηκαν στο πολυνομοσχέδιο και ψηφίστηκαν χθες ξεκαθαρίζει ότι:

• Ανείσπρακτοι τόκοι και ανείσπρακτα ενοίκια στη διάρκεια του 2013 μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο και να μην φορολογηθούν ως εισόδημα.

• Για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2013 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε χρόνο μεταγενέστερο, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών.

Παράλληλα από άλλες διατάξεις οι οποίες πέρασαν στα ψιλά προκύπτει ότι:

• Δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος, το ενιαίο επίδομα τέκνων καθώς και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων.

• Εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας τα εγχωρίως παραγόμενα γουνοποιητικά προϊόντα που πωλούνται χονδρικώς στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ των επιχειρήσεων.

• Έως 30 Ιουνίου η υποβολή του εντύπου Ε9 για όσους έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση την 1η Ιανουαρίου 2014.